Miért fontos a gépjármű kölcsönadási szerződés (használati engedély)?

Ha egy gépjárművet vezetünk úgy hogy nem a miénk, gépjármű kölcsönadási szerződés nélkül (amit más néven használati engedélynek hívnak), egy igazoltatáskor de más esetekben is komoly problémákat okozhat.

Előfordulhat, hogy igazolnunk kell, megfelelő jogosultsággal vezetjük az autót,  de az is hogy különböző büntetéseket és bírságokat, díjakat kell megfizetni, sőt akár autópálya díjakat utólag…  Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gépjármű megsérülhet, vagy balesetet is okozhat.

Ahhoz, hogy ezeket az eseteket tisztázni tudjuk és a kialakult kellemetlen helyzetek ne vezessenek további károkhoz és vitákhoz, érdemes gépjármű kölcsönadási szerződést kötni.

Nézzünk pár konkrét esetet  amikor jól jöhet egy gépkocsi kölcsönadási szerződés:

  • A gépjárművel gyorsan hajtanak.
  • Rossz helyen parkolnak a kölcsön-járművel.
  • Az autó megsérül (pl ráborul egy fa vagy bármilyen más véletlen sérülés éri)
  • Az autóval balesetet okoznak.
  • Az járművet külföldre viszik és külföldön igazoltatják a sofőrt.

Ha kölcsön járművet vezetünk gépjármű kölcsönadási szerződés nélkül (amit más néven használati engedélynek hívnak), egy igazoltatás könnyen kellemetlen magyarázkodásba fordulat. Igazoltatáskor ugyanis kötelességünk igazolni, hogy a gépjárművet a megfelelő jogosultsággal vezetjük. Nem nehéz elképzelni, hogy egy lopott autóra, vagy motorra is lehet mondani, kölcsön kaptuk.

Természetesen ha nincs autó kölcsönadási szerződés a sofőrnél, nem az rendőrségi gyakorlat, hogy a vezetőt egyből bűnözőként kezelik. Ennek ellenére érdemes elkerülni a bizonytalan és kellemetlen eseteket és minden esetben autó-motor, gépjármű kölcsönadási szerződéssel közlekedni.

Utolsó frissítés: 2018-07-05  

 Autós Iratminta Súgó, Gépjármű Kölcsönadási Szerződés - Tudástár  
Összesen 1 Értékelés:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Bizonyítsd hogy nem vagy robot