A felelősség kérdésének tisztázása baleset esetén

A Felelősség tisztázása baleset esetén sokkal nehezebb mint az elsőre látszik.

A legegyszerűbb az a helyzet, amikor a vétkes fél elismeri a felelősséget és ez rákerül a balesetkor kitöltendő európai baleseti bejelentő lapra is. Bár ez nem garantálja azt hogy ez végül így is marad, de elég jó esélyt ad a baleset gyors tisztázásra és rendezésére.

Ha vitás helyzet van akkor mindenképp rendőrt érdemes hívni. itt azonban súlyos tévedés azt hinni hogy a kiérkező rendőr eldönti a vitát. A kiérkező rendőrnek nincs joga és nem is feladata a vitás helyzetek eldöntése. Az ő feladata csak a helyszínelés, hogy minél  jobban és pontosabban rögzítse a baleset körülményeit a későbbi egyszerűbb tisztázás segítésére.

A rendőrségi helyszínelés már hiteles dokumentumnak számít, A rendőrségi jelenlét azért segíthet a felelősség tisztázásán ennek ellenére, hiszen egy rendőrségi eljárás sokszor végződik azonnali helyszíni feljelentéssel büntetéssel, amik elkerülhetőek megegyezés esetén.

A felelősség kérdéseben is hozhat megoldást, hiszen a felelősség kérdésének tisztázása nem feladatuk de ha jegyzőkőnyvbe rögzíti hogy egyik jármű pl. nem adott elsőbbséget a másiknak, az már elég meggyőző lehet egy megegyezéshez is.

Utolsó frissítés: 2018-07-05  

 Autós Iratminta Súgó, Európai Baleseti Bejelentő - Tudástár  
Összesen 3 Értékelés:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Bizonyítsd hogy nem vagy robot