Mit kell tenni baleset – kár esetén?

1, Ha a baleset során személyi sérülés történik ne az Európai baleseti bejelentőt vedd elő, hanem minél hamarabb értesítsd a rendőrséget, mentőket és ha szükséges a tűzoltókat is. Még kisebb személyi sérülés estén is javasolt rendőrségi intézkedést kérni.

2, Ha nem történt személyi sérülés de nem tudtok megegyezni a baleset körülményeiben, hogy ki volt a hibás, úgy szintén érdemes a rendőrséget értesíteni és megvárni a helyszínelőket.

3, Ha a balesetben többen is kárt szenvedtek, szintén javasoljuk a rendőrség értesítését.

4, Ha megtudtok egyezni akkor töltsétek ki az Európai baleseti bejelentőt. Különösen figyeljetek oda arra, hogy minden mezőt jól és hiánytalanul töltsetek ki mert később a biztosító társasággal komoly vitába keveredhettek.

A károkozónak a baleset után a kárt 5 napon belül kell bejelenteni, míg a károsult a baleset után 30 napon belül kell hogy jelentse a káreseményt.

Abban az esetben hogyha a baleset egyik résztvevője külföldi volt, úgy a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) bármelyik tagbiztosítójánál be lehet jelenteni az eseményt. Külföldi károkozó esetén nagyon fontos a baleset után a külföldi biztosított biztosítójának  nevét, a zöldkártya számát és érvényességi idejét felírni. Illetve külföldi állampolgárral vagy gépjárművel történt baleset esetén is érdemes mindenképp rendőrészi segítséget kérni.

Utolsó frissítés: 2018-07-05  

 Autós Iratminta Súgó, Európai Baleseti Bejelentő - Tudástár  
Összesen 2 Értékelés:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Bizonyítsd hogy nem vagy robot