Mi-ki is a gépjármű üzembentartó?

Az üzembentartó pontos fogalmát a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény határozza meg. Ezek a fogalmak alapvető fontosságúak a gépjármű üzembentartói szerződés letöltésekor és használatakor.

Az üzembentartó: a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek.

Ennek a hétköznapi magyarázata nagyjából úgy hangzik, hogy az üzembentartó a járművel használatával kapcsolatos jogokat (és így a kötelezettségeket is) gyakorolja.

Pontosan a fenti okok miatt, azon túl, hogy az üzemben tartást bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni (oldalunkról letöltheted a gépjármű üzembentartói szerződést), az üzembentartói változás okmányirodai rögzítéséhez kötelező biztosításra is szükség lesz.

Az üzembentartó joga: A jármű üzembentartója a gépjármű forgalomban tartásával, illetve a közúti forgalomban történő részvételével kapcsolatos jogokat gyakorolja. Ez magában foglalja a műszaki vizsgáztatást, az esetleges forgalomból ideiglenes kivonást vagy visszahelyezést, illetve minden más adminisztrációt is (üzembentartói adatok megváltozásának bejelentése, forgalmi engedély, címke, rendszám tábla,).

Az üzembentartó kötelességei: Az üzembentartó köteles az adott gépjárműre kötelező felelősség biztosítást (KGFB) kötni. A felelősség biztosítást a saját nevére köti, így minden a biztosításhoz kapcsolódó előny és hátrány (bonus-malus) az üzembentartóé.

Az üzembentartó felelőssége: 2007 től, a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása bevezette az objektív felelősség fogalmát. Ennek értelmében, a gépjármű üzembentartójának a felelőssége is bevezetésre került bizonyos közlekedési szabálysértések tekintetében, melyekben az üzemeltetővel szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Az objektív felelősség azt jelenti, hogy esetünkben az üzembentartó felel azért, hogy a járművel az egyes közlekedési  szabályokat betartsák

Utolsó frissítés: 2018-07-05  

 Autós Iratminta Súgó, Gépjármű üzembentartói Szerződés - Tudástár  
Összesen 0 Értékelés:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Bizonyítsd hogy nem vagy robot